Evet yoğun istek üzerine bütün her şeyi bir kenara bırakıp yaz gelecek umuduyla sizlere fikir olması adına Kavala Ve Thassos gezimi yazmaya karar verdim.
Öncelikle yanıbaşımızda duran ve bir zamanlar bizim olan bu topraklara her gidişimde sinir katsayım yükselse de yinede gidiyorum. Kısaca Osmanlı döneminin önemli ticaret merkezlerinden biri olan Kavala, Osmanlı Dönemi Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın doğum yeridir. M.Ö. 7. Yüzyılda kurulan kavala 1387’den 1912’ye kadar Osmanlı’nın Hakimiyeti altındaydı Zaten şehire ilk girişte Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan tarihi su kemeri dikkat çekmektedir. Osmanlı’nın ayrıca birazdan bahsedeceğim Panagia tepesindeki Bizans kalesinde de genişletme çalışmaları olmuştur.
Yaz tatili için yurtdışına çıkmak istiyorum hazır vizemde var ama çok bütçem yok çolukla çocukla arabayla rahatça gidip yaz tatili yapmak istiyorum birde tarih görsem negüzel olur diyorsanız ender yerlerden. İstanbul’dan yaklaşık 450km. oldukça yakın. İpsala sınır kapısından sonrada yaklaşık 170 km. Ancak resmi tatillerde gidildiğinde sınırda uzun kuyruklar olabiliyor hazırlıklı olun. Birde sanırım bunu Türkiye’den geldiğimiz için yapıyorlar çok yavaşlar.
Şimdi gelelim kendi aracı ile çıkacaklara. Öncelikle araç sürücüsü ruhsat sahibi olması şart bunu sakın atlamayın, değil ise ruhsat sahibi aracı kullanabilmesi için sürücüye vekalet verilmesi gerekiyor. Daha sonra eğer yeni ehliyetiniz yani cipli ehliyetiniz yoksa Türkiye Turing http://www.turing.org.tr/uluslararasi-surucu-belgesi/ gidip uluslararası ehliyet çıkartmanız gerekiyor.Üstelik bu ehliyeti ilk çıkartırken 446 TL ardından her yıl yenilerken de 245 TL ücret ödeniyor. Ocak 2016’dan itibaren başlayan çipli ehliyet uygulaması ile birlikte dağıtılan yeni ehliyetler uluslararası geçerlilik kazandı ve Turing’e her yıl para ödemekten kurtulduk.. Ayrıca araç için yeşil kart (Green Cart) sigortası yaptırmanız şart. Bunu da sigorta şirketlerinden yaptırabilirsiniz yada İpsala sınır kapısında da yapılabiliyor ama vakit kaybı yola çıkmadan yaptırın.derim. hiç bunlarla uğraşamam otobüse biner giderim derseniz( bence kesinlikle araç ile çıkın) Ulusoy , Derya Turizm , Alpar Turizm, Metro Turizm, Kamil Koç, firmaların seferleri var. Yol boyunca görüp de aaa ne şirin şirin minyatür kiliseler yapmışlar diyeceğinizi düşünerek küçük bir bilgi çünkü yolculuğunuz süresince her çeşidini göreceksiniz hatta imalatını yapan yerler de karşınıza çıkacak. Bu küçük kiliselerin koyulduğu yerlerde büyük kazaların olduğunu simgeliyor. Genellikle sizinde fark edeceğiniz tehlikeli yollarda sık sık gözünüze çarpacaktır.
Bizim otel tercihimiz Air Galaxy hotel http://www.airotel.gr/tr/Galaxy-Hotel-790.htm gayet temiz tam limanda konumu süper. Birde enfes manzarada kahvaltı imkanı sunuyor ben tek geçerim bu arada gönül ister ki imaret otelde kalım ama şartlar maalesef siz isterseniz birde ona bakın https://www.imaret.gr/

Otel limana yakın olduğundan yemek içinde balıkçılar kısa bir yürüme mesafesi hemen hemen hepsi aynı lezzette balık kalamar hatta Türk rakısı. İngilizcem iyi değil ne sipariş vericem nasıl anlaşıcam diye telaş etmeyin. Menüler de Türkçe seçenek var hatta yan masa arka masa Türk hadi onu bırak garsonlar Türkçe biliyor. Fiyatlarda oldukça makul yurtdışı diye abartılmamış.

Ancak bir tık daha lüx olsun dersen yine limanda Apiko restoranı tercih edebilirsiniz. Burada da yine Türkçe bilen garsonlar yardımcı oluyor. Lezzet tabi biraz daha iyi. Birde konsep biraz daha ilgi çekici.

Kavala da aslına bakarsanız gezilecek çok yer yok. Gezilip görülecek tarihi yerlerin birçoğu Panagia adı verilen eski şehir çevresinde toplanmış. Panagia’ya giderken karşınıza ilk olarak Aziz Nikolai Kilisesi çıkacak. Aslında burası 1530 yılında İbrahim Paşa adına Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan bir camii.Ancak 1926 yılında minaresi kısaltılıp çan kulesine dönüştürülmüş ve kiliseye çevrilmiş.


Buranın en güzel yeri benimde hayranı olduğum ve az önce adı geçen İmaret. Burası 18 kubbeli tipik bir Osmanlı yapısı olan İmaret içerisinde 2 medrese, 2 mescit ve bir imaret yani düşkünler evinin olduğu bir kompleks. Osmanlı zamanında Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından medrese ve aşevi olarak kullanılan İmaret Mısır Hükümeti tarafından alınmış ve şuan Kavalalı bir iş adamı tarafından işletilen oldukça lüks bir otel. İmaret’in içini gezmenize pek izin verilmiyor. Ancak bir yemek yiyebilirsiniz biz hafif bir içeri girer gibi yapıp sonra geri çıktık. Gayet turistlik kıyafetimizle kapıda ki bizi karşılayan abi ile baya bi tezatlık oluşturduk.
Tam tepede bizi Kavalalı Mehmet Ali Paşa‘nın evi, büstü ve bir kilise karşılıyor. Kavala’da doğan ve Osmanlı’nın Mısır Valisi olan Kavalalı Mehmet Paşa, şehirde büstü dikilecek kadar seviliyor. Bunun başlıca nedeni ise Osmanlı İmparatorluğu’na karşı başkaldırıp kendi hanedanını kurması. Birde Halil bey camii var biz gitmedik ama zaten ibadete ve kullanıma kapatılmış. Tepeye kadar çıkmışken manzarasında güzel bir frappe içebileceğiniz bir cafe var bence bir soluklanın ve manzaranın tadına varın.
Haydi bakalım bu kadar tarih konuştuysak denize…

Evet çocuklu yada çocuksuz hiç fark etmez kavala plajlarında iki koşulluda çok eğlenirsiniz. Şimdi sizi çok bilinmedik plajıyla tanıştırayım. Cavo Vrasida Beach. Arabayla gitmenizi bu nedenle öneriyorum bu ve benzeri plajlara arabasız gitmeniz mümkün değil. Cavo vrasida gerçekten sakin dingin bir plaj, içerisinde bir kafeteryası var. Eğer yiyecek yada içecek içerseniz şezlong, şemsiye ve duş için ücret ödemiyorsunuz.

Yiyecek içecek derken de bir kahve bile içseniz yeterli başınızda dikilen sizi sürekli taciz eden çalışanlar yok. Dışarıdan da yiyecek getirseniz sorun yapmıyorlar. Ama dediğim gibi azda olsa oradan da bir şey yemek içmek gerekir Loca kısmı var bence çok şirin, çadır gibi onlarda da limit var sanırım 70€ civarı bir harcama yapman gerekiyordu.
Birde lüx çok bilindik plajlar var mesela biz peponi beach gitmiştik gayet büyük bir plaj ancak bu kadar büyüklük yanında kalabalığı da getiriyor şezlonglar çok iç içe ve denizde dalgalıydı. Burada da yine harcama yaparsanız ekstra ücret ödemiyorsunuz. Yan yana başka tesislerde var. Buralarda denenebilir. Tabi bu beachler biraz daha bakımlı sunduğu imkanlar biraz daha lüks.
“Greece & Kavala” için bir yanıt